In Waarom een schilderij werkt onderzoekt Jurriaan Benschop de veelvormige schilderkunst van onze huidige tijd. Hij introduceert het werk van tientallen schilders, bespreekt de thema’s die in het werk te vinden zijn en stelt daarbij steeds de vraag: Waarom werkt dit schilderij? Op wat voor manier heeft het betekenis en kan het overtuigen? Dit brengt hem bij zowel zichtbare aspecten van schilderkunst, zoals beeldmotief en de manier van schilderen, als bij wat onzichtbaar achter het doek ligt: de drijfveren, het wereldbeeld en de culturele achtergrond van de kunstenaar.
Waarom een schilderij werkt gaat, behalve over de vraag hoe we naar schilderkunst kijken, ook over de vraag hoe we over kunst spreken en schrijven. Wil taal over een kunstwerk iets betekenen, dan moet ze ermee in evenwicht zijn, niet topzwaar of overdreven, maar passend bij wat in het kunstwerk aan de orde komt.
Het boek gaat in op het werk van Louise Bonnet, Peter Doig, Helmut Federle, Beverly Fishman, Victoria Gitman, Martha Jungwirth, Andreas Ragnar Kassapis, Rezi van Lankveld, Kerry James Marshall, Lara de Moor (coverbeeld), Marc Mulders, Kaido Ole, Paula Rego, Jessica Stockholder, Daniel Richter, Anna Tuori, Matthias Weischer en vele anderen. Verder zijn er thematische hoofdstukken die onder meer ingaan op de vraag wat ‘inhoud’ in een schilderij is, wanneer een schilder een colorist wordt genoemd, en hoe concept en schilderkunst zich verhouden.
Waarom een schilderij werkt is verschenen bij uitgeverij van Oorschot Het boek kost 25 euro en is verkrijgbaar in Nederlandse en Vlaamse boekwinkels. De Engelse vertaling verschijnt in het voorjaar van 2023. Meld je aan voor de nieuwsbrief om nieuws en details over lezingen te ontvangen.