Ze komt uit een familie van kunstenaars en schrijvers, maar ze is maar tot op zekere hoogte fan van het woord, als het om beeldende kunst gaat. Woorden kunnen als loopplank toegang tot een schilderij verschaffen, maar ze kunnen het schilderij ook inkapselen, vastzetten in betekenis, meent Lara De Moor. Woorden neigen dingen hard te maken, te doen stollen, terwijl het leven zelf vloeibaar is, zich in de tijd afspeelt, steeds verandert. Net als verf, die vloeibaar is als je haar opbrengt en pas stolt als de lagen over elkaar komen te liggen, de compositie vorm krijgt, het tafereel droogt.
Leegte schilderen is een paradoxale bezigheid. In het werk van Lara de Moor gaat het om wat in de lucht hangt in nagenoeg lege huizen, om de atmosfeer die in een kamer kan worden aangetroffen. Enerzijds wordt de toon gezet door sporen van de tijd, zoals een lichtplek op de muur die verraadt waar jarenlang een schilderij hing. Anderzijds is er de schilder die een stemming meebrengt en de lege ruimtes daarmee oplaadt en bepaalde aspecten accentueert. Of is het de bezoeker die het tafereel inkleurt? Wat objectief aanwezig is of in de lucht hangt, kan niet scherp worden gescheiden van wat er in de beschouwer sluimert.
Naar aanleiding van de verschijning van Waarom een schilderij werkt, ga ik op zaterdag zaterdag 10 December in gesprek met beeldend kunstenaar Lara de Moor. De fragmenten hierboven zijn uit het hoofdstuk over haar werk. Er zal tevens een presentatie van haar schilderijen in de galerie te zien zijn.
10 dec 2022, Galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737, Amsterdam, 16.30 u (inloop vanaf 16u). Vrij toegang. Graag even aanmelden vooraf: info@galerierogerkatwijk.nl